Grădiniţa cu Program Prelungit "Micul Prinţ" Baia Mare

România - Maramureş, Baia Mare, str. Cuza Vodă, nr. 8B, CP 430034,

Tel. +40.262.225.012, Fax +40.372.874.444, gradinita29bm@yahoo.com


Despre noi


Imaginea instituţiei în presă

- http://www.gazetademaramures.ro/invatarea-la-distanta-la-gradinita-cu-program-prelungit-micul-print-baia-mare-22683 (Data publicării: 31.08.2020)

Scurt istoric

     Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 29 Baia Mare a fost inaugurată în luna noiembrie a anului 1976, fiind cuplată atunci cu Creşa nr. 9. Este situată în cartierul Decebal, în oraşul Baia Mare, fiind amplasată oarecum strategic, în apropierea Spitalului Judeţean “Constantin Opriş”, în apropierea Palatului de Justiţie şi lângă Şcoala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza”. În anul 1999, creşa a fost desfiinţată. La solicitarea Asociaţiei ASSOC, în luna septembrie a anului 1997, a fost înfiinţată o grupă pentru copii hipoacuzi care a funcţionat timp de doi ani, beneficiind de cadre didactice de specialitate, desfiinţată ulterior prin plecarea  copiilor la diverse şcoli.

     Din punct de vedere geografic, Baia Mare este situată într-o zonă puternic afectată de factorii poluanţi produşi de industria minieră şi metalurgică, care, chiar dacă acum s-au diminuat, se resimt ca efecte a ceea ce a fost. Zona nu a suferit numai un dezechilibru puternic în conservarea mediului, dar şi în dezvoltarea economico-socială, mulţi părinţi devenind şomeri. Drept urmare, fiind o grădiniţă cu program prelungit am încercat să venim în sprijinul părinţilor prin menţinerea unui preţ pentru hrană convenabil.

     Dacă, până în anul şcolar 2010-2011, au funcționat cu un număr de 6 grupe de copii, din anul 2011-2012, datorită numărului mare de cereri am înființat cea de-a șaptea grupă.

     În urma consultării partenerilor educationali ai grădiniței, a părinților și copiilor care frecventează această unitate, dar și la inițiativa colectivului de cadre didactice, am considerat oportun personalizarea grădiniței prin atribuirea numelui Grădinița cu Program Prelungit "Micul Prinț" Baia Mare. De ce Grădinița cu Program Prelungit "Micul Prinț" Baia Mare? Pentru că noi, educatoarele, am vrut să ne adresam copiilor într-un limbaj universal cunoscut, cel al personajelor din lumea miraculoasă a poveștilor. Pentru că am vrut ca preșcolarii care frecventează această grădiniță, atunci, când peste ani se vor întreba precum Antoine de Saint Exupery „De unde sunt eu? Sunt din copilăria mea. Sunt din copilăria mea ca dintr-o țară”, să poată spune cu sufletul deschis, că au aparținut, chiar și pentru puțin timp unui loc magic, Grădinița cu Program Prelungit "Micul Prinț" Baia Mare. 

     Pentru că în urma discuțiilor avute cu copiii și chestionării părinților acestora, numele „Micul prinț” a fost cel mai frecvent în opțiunile tuturor.  Pentru că povestea MICUL PRINȚ scrisă de Antoine de Saint-Exupéry reușește să concentreze esențe tari ale ceea ce suntem, vorbind despre imaginație, sistem de valori, prejudecăți, moralitate, afecțiune, aroganța de a dori să comanzi, superficialitate, frica de a recunoaște că greșești, lăcomie, frica de a lua decizii, frica de a explora, prietenie, încredere, trăsături pe care noi, personalul Grădiniței cu Program Prelungit "Micul Prinț" Baia Mare, vrem să le așezăm într-o balanță perfectă prin munca pe care o depunem, și fără a uita nici o clipă că avem de modelat cel mai complex material din lume – sufletul copiilor. În grădinița noastră, lumea copiilor este una a permanentelor căutări, a bucuriei cunoașterii, în care există o explicație și o solutie pentru toate. Aici natura, limbajul, matematica și toată realitatea înconjurătoare, capătă o dimensiune nouă în mintea și sufletul copilului, le întelege cu candoare și nevinovăţie, le integrează în cotidian așa cum numai el știe, făcând din lumea aceasta atât de nesigură, una a jocului, a bunei dispoziții, o lume ideală. Grădinița cu Program Prelungit "Micul Prinț" Baia Mare păstrează cheia magică cu ajutorul căreia copiii vor reuși să deschidă apoi porțile tuturor școlilor.

În prezent Grădiniţa cu Program Prelungit Micul Prinţ Baia Mare este o grădiniţă de prestigiu, predarea făcându-se în limba română, fiind una dintre primele înfiinţate în oraşul Baia Mare. Graţie unui colectiv didactic competent, copiii se bucură aici de un sistem educativ de cea mai bună calitate, având asigurat un ambient deosebit de plăcut  şi o spaţioasă curte de joacă. Instruirea  şi educaţia copiilor se face în spiritul idealului educaţional naţional şi european.

     Directori care au cârmuit cu multă pricepere şi dăruire această instituţie:

- ed. Ţiplea Ortensia

- prof. Ghioroaie Margareta

- ed. Pop Florica

- ed. Rozsnyai Eugenia-Adriana – 1995-2011

- prof. Nechita Elena-Oana - 2011–2016

- prof. Pop Georgeta-Tania - 2016

- prof. Fănăţan Maria - 2016-2020

- prof. Bandi Monika - 2020

     Începând cu anul şcolar 2013-2014, în urma restructurării reţelei şcolare, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 Baia Mare, a devenit structură a grădiniţei noastre. Situată pe str. Oituz, nr. 2 B, într-un parter de bloc, în 3 apartamente, unitatea de învăţământ reprezintă singura instituţie de educaţie din zona respectivă. Cele 2 cadre didactice se remarcă prin profesionalism, competenţă, fiind titulare ale unităţii de învăţământ.

(Data publicării: 08.04.2016; Data ultimei actualizări: 23.03.2020)

 

Administratori site:

Dutca Anamaria [dutca.anca@yahoo.com, +40.742.023.646], Duda Aurica [aurica_duda@yahoo.com, +40.745.220.149]

2016-2023, Copyright Grădiniţa cu Program Prelungit "Micul Prinţ" Baia Mare. All rights reserved.